Crema: Jak podle ní poznat dobrou kávu?

Pokud jste na zahraniční dovolené někdy sledovali, jak se čepuje a pije pivo, jistě jste zaznamenali, že mnohdy nemá vůbec žádnou pěnu a místním to snad ani nevadí. Podobně jako pivo, i kávu má mnoho lidí spjatých s přítomností pěny. Pěně, která se udělá na espressu, se však říká crema a podle mnoha lidí je indikátorem kvality u espressa. Je to tak ale ve skutečnosti? Na to se podíváme v rámci tohoto článku. 

Kde se crema bere? 

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se například u espressa nějaká pěna vždy alespoň částečně objeví, kdežto třeba u filtrované kávy z dripperu není snad nikdy? Crema vzniká v důsledku přítomnosti oxidu uhličitého a dalších malých částic, které se v kávě rozvíjí či vytváří v důsledku pražení. A zatímco při zalévání kávy ve zmíněném dripperu mají bublinky kam uniknout, v pákovém kávovaru tomu tak není, a proto se ve formě cremy dostanou až do šálku. A jelikož hutná crema na nás kouká snad z každé reklamy na kávu, je logické, že jsme si tak nějak zafixovali, že správný šálek espressa by ji měl obsahovat. 

crema 1

Znamená dobrá pěna dobrou kávu? 

Hned zpočátku je třeba však říct, že realita je podstatně složitější a samotná pěna na kávě nemusí říkat vůbec nic o tom, zda se jedná o dobrou nebo špatnou kávu. Zatímco některá kritéria dávají této myšlence zapravdu, jiná ji trochu vyvrací. Tak například platí, že:

  • Bez správné teploty vody a dobře nastaveného mlýnku bude crema vypadat mizerně. 
  • Pokud barista špatně odhadne dobu extrakce a káva je v kontaktu s vodou příliš krátkou nebo příliš dlouhou dobu, pěna nikdy nebude vypadat úplně ideálně. 
  • Starší nebo dokonce prošlá káva rozhodně nebude mít takovou cremu jako káva, která je relativně čerstvě upražená. Na druhou stranu nutno dodat, že ani čerstvá káva nemusí v důsledku nadbytku oxidu uhličitého mít úplně nejlepší pěnu. 

Z výše uvedeného to tak může skutečně vypadat, že dobrá pěna znamená dobrou kávu. Tak jednoduché to ale není, protože platí také to, že: 

  • Robusta, která bývá považována po stránce chuti za horší kávu, může disponovat lepší cremou. Ačkoliv chuťově tak nemusí být tak dobrá, crema na ní může vypadat opravdu atraktivně. 
  • Zpracování kávy dost zásadně ovlivňuje výslednou cremu. 

Ačkoliv tak pěna na kávě může ledasco naznačit, neříká nic o tom, jestli vám bude espresso chutnat. 

crema 2

Co s cremou dělat? 

Aby toho nebylo málo, crema sama o sobě sice může atraktivně vypadat, ale pokud jste ji někdy ochutnali, nejspíš jste si všimli, že je úplně jiná než espresso. Obvykle bývá hořká, a proto vás dost možná už napadlo, že by bylo lepší ji z kávy odstranit. Tím byste se však připravili o kýženou komplexní chuť, kterou má správně připravené espresso disponovat. Aktuálně tak značná část kávových odborníků preferuje spíše než odstranění cremy její jemné vmíchání do espressa, čímž dojde ke spojení všech nuancí. 

Základem je dobrá káva

Závěrem tohoto článku se hodí podotknout, že v konečném důsledku ani tak nezáleží na tom, jestli cremu odstraníte, vmícháte do kávy a nebo třeba necháte sedět na kávě. Nejdůležitější je, že vám káva bude chutnat. A aby vám chutnala, je určitě vhodné si dát záležet na jejím výběru. A právě proto by vám mohla přijít vhod naše široká nabídka arabik z celého světa, kde najdete desítky různých káv s velmi různorodými chuťovými profily.