Omrzelo vás cold brew? Poradíme, čím ho na léto vylepšit!

Cold brew patří bezpochyby ke stálicím, které najdete v letních nabídkách mnoha kaváren od populárních globálních řetězců až po malé lokální kavárničky ve vašem městě. A jak jsme zároveň zmiňovali v jednom z našich předchozích článků, cold brew si zvládnete hravě připravit i v pohodlí vlastního domova. Co ale dělat, když už vás tahle klasika omrzela? Máme pro vás tipy na několik běžně dostupných ingrediencí, se kterými se dá cold brew párovat pro skvělou chuť. 

Med a mléko

Asi nejzákladnějšími ingrediencemi, které můžete do cold brew přidat, je med a mléko. Jelikož několik hodin trvající louhování vyzdvihne u kávy spíše tóny čokolády, oříšků a zemitosti, je pro párování s mlékem nebo troškou medu jako dělané. Pokud pijete kávu nejraději bez mléka, samozřejmě je možné použít pouze med, jestli naopak nesladíte, můžete si dopřát jen cold brew s mlékem. Kombinace obou těchto surovin je však z našeho pohledu naprosto skvělá a začít ráno příjemně sladkým mléčným cold brew připraveným třeba z naší úžasné arabiky z Etiopie je zkrátka a dobře k nezaplacení. 

čím vylepšit cold brew 1-min

Vanilková zmrzlina

Kromě cold brew patří mezi stálice letní nabídky kaváren také affogato, což není nic jiného, než espresso servírované na kopečku vanilkové zmrzliny. Málokdo však ví, že tuhle ingredienci můžete s klidem přidat i do cold brew, kde bude po důkladném rozmíchání vanilková zmrzlina skvěle suplovat výše uvedenou kombinaci medu a mléka. Samozřejmě ale můžete experimentovat s různými příchutěmi a zvolit takovou zmrzlinu, která vám vyhovuje a která půjde dobře párovat s vámi preferovanou kávou. Pokud například máte rádi naši výjimečnou arabiku z Dominikánské republiky, její čokoládové tóny se skvěle snoubí například s obyčejnou smetanovou zmrzlinou bez dalších aditiv. 

Kondenzované mléko

U sladkých kombinací, které zjemní výslednou chuť cold brew, ještě chvíli zůstaneme. Skvělou volbou je totiž také kondenzované mléko, které se přidává do celé řady různých nápojů, jako je například tradiční vietnamské Ca Phe Trung. Skvěle se však hodí i do cold brew a jeho výhoda je, že vydrží při správném skladování poměrně dlouho otevřené. Zároveň dodá kávě velmi jemnou chuť a příjemnou sladkost. 

Smetana ke šlehání

Další možností je rovněž smetana ke šlehání, která samozřejmě v základu není nijak sladká, a proto vám dává prostor pro lehkou modifikaci přesně podle vašich chuťových preferencí. Někdo do ní po vyšlehání přidává například trochu karamelového sirupu, někdo sází na kousky třtinového cukru a někomu vyhovuje zkrátka a dobře ničím neslazená. Možností však máte celou řadu. Pro dosažení hezkého vizuálního efektu doporučujeme nejprve naservírovat klasické černé cold brew s dostatečným množstvím ledu a právě až na led posléze umístit smetanu. 

Rostlinné alternativy mléka

Pokud nejste úplně na sladké, ale přesto hledáte vhodné aditivum do klasického cold brew, mohly by se vám líbit rostlinné alternativy mléka. My jsme například v jednom z našich předchozích blogových článků řešili mléko ovesné, které má pro použití do kávy skvělé vlastnosti a které se skvěle kombinuje právě i s cold brew. 

čím vylepšit cold brew 2-min

Jakou kávu vybrat? 

Pro dosažení chuťově co možná nejlepšího cold brew je samozřejmě zapotřebí vybrat dobrou kávu. A právě takovou najdete třeba v naší nabídce čerstvých arabik, kde máme desítky různých káv z celého světa. Sázkou na jistotu pak může být již zmiňovaná arabika z Etiopie