Ceylon Silvery Kandy: Ideální volba pro milovníky černého čaje

Pokud máte rádi černý čaj, jistě vám nemusíme dlouze vyprávět o ceylonských čajích, které patří k těm nejprémiovějším a nejlepším, jaké můžete na trhu sehnat. I přesto ale rozhodně neplatí, že by všechny čaje z této lokality byly stejné. Ba naopak. A pokud nevěříte, schválně byste měli vyzkoušet cejlon z oblasti Kandy, o kterém vám povíme více v tomto článku. 

Co je Ceylon Silvery Kandy zač? 

Cejlon je pravděpodobně jedním z nejznámějších černých čajů a minimálně ve směsích jako je Earl Grey nebo English Breakfast se s ním setkala snad většina z vás. Jedná se o čaj, který je skvělý studený i teplý a který se dá pít jak samotný, tak i s mlékem nebo cukrem. Více jsme o něm však psali v našem samostatném článku. Pro tento článek je podstatné snad už jenom to, že cejlonské čaje z Kandy jsou vyhlášené už jenom kvůli tomu, že toto město je součástí světového dědictví UNESCO. V průběhu let si místní čaje získaly kvůli své plné chuti opravdu vynikající pověst, a to navzdory tomu, že se tam čajovníky pěstují spíše v nadmořské výšce do 800 metrů, což nezní tak prémiově. Pro srovnání se hodí dodat, že například čaje z oblasti Nuwara Elyia se pěstují klidně o 1000 metrů výš. V případě čaje z oblasti Kandy však všechno kompenzuje tropické klima a dostatek srážek, které se v regionu vyskytují zejména v období tzv. monzunových dešťů.  

ceylon silvery kandy 1

Jak tento čaj chutná? 

Pokud máte rádi klasické černé čaje z oblasti Ceylon, troufáme si tvrdit, že ty z oblasti okolo města Kandys budete přímo milovat. Sběr čajových lístků probíhá výhradně ručně a následné zpracování je samozřejmě co možná nejšetrnější, aby vznikly veškeré vlastnosti čaje. Po zalití tohoto čaje si budete moci všimnout intenzivní měděné barvy nálevu a poměrně intenzivní a podmanivé vůně. Po chuťové stránce je tento čaj velmi komplexní, nabízí poměrně intenzivní chuť a mísí se v něm lehké náznaky ovoce a květin s charakteristickým chuťovým profilem cejlonských černých čajů. 

Jak si ho připravit? 

Ceylon Silvery Kandy se připravuje stejně jako běžné černé čaje, a tedy se nemusíte bát, že byste s přípravou měli nějaké problémy. Ideální je použít jednu čajovou lžičku tohoto čaje na každých 200 ml vroucí vody. Optimální je čaj louhovat mezi 2 a 3 minutami, ovšem záleží primárně na tom, jak intenzivní chuť máte u čajů rádi. Pokud připravujete pouze jediný nálev a preferujete silné čaje, můžete ho nechat louhovat i o něco déle. Jelikož se jedná o dobrý a chuťově intenzivní černý čaj, můžete si ho bez obav dopřát i s trochou mléka nebo cukrem. Stejně tak je ale velmi dobrý u studený servírovaný jen na kostkách ledu.  

ceylon silvery kandy 2

Jaký doporučujeme vybrat? 

Cejlonské čaje jsou nesmírně populární už jenom kvůli tomu, že mají velmi univerzální použití a skvěle chutnají. Pokud byste rádi vyzkoušeli opravdu kvalitní cejlonský čaj, určitě doporučujeme v tomto článku detailně rozebraný Ceylon Silvery Kandy, který je doslova jedinečný. Pokud jste ale cejlonské čaje nikdy nevyzkoušeli a lákaly by vás spíše nějaké základní čaje, určitě se neváhejte podívat také na naši kategorii cejlonských čajů, kde najdete celou řadu zajímavých černých čajů.