Bylinky v květináči: Jaké zvládnete pěstovat doma?

Bylinky získávají v posledních letech zpátky ztracenou popularitu. A nutno podotknout, že naprosto oprávněně, protože kromě skvělé chuti nabízí také nepřeberné množství potenciálně zajímavých látek s možným pozitivním dopadem na naše zdraví. Málokdo ovšem ví, že základní bylinky si zvládnete bez obav vypěstovat i doma. Jaké to jsou? A co na to budete potřebovat? Na to se podíváme v rámci tohoto článku. 

Co je potřeba vědět? 

Ze všeho nejdřív bychom se měli podívat na některé z naprostých základů, které se v rámci tohoto článku hodí zmínit. Důvodů, proč pěstovat bylinky doma, existuje celá řada. Můžete mít čerstvé bylinky celoročně, pořizovací náklady jsou naprosto minimální a navíc je to skvělá zábava, do které můžete zapojit celou rodinu. I bylinky vypěstované doma v květináči si pak můžete v případě zájmu usušit podle našeho návodu a nechat si je na později. Měli byste však vědět, že každá bylinka má jiné nároky. Zatímco některé z nich potřebují dostatečné množství vody, jiné preferují méně častou zálivku. Je proto logické, že bylinky musíte právě podle tohoto kritéria dávat do jednoho květináče. Zároveň je dobré nastudovat také to, kolik světla daná rostlina vyžaduje. Vhodné je pak rovněž pořízení univerzálního substrátu, který je samozřejmě pro začátek naprosto dostačující. 

bylinky v květináči 1

Jaké bylinky můžu pěstovat společně? 

Pokud máte k dispozici více menších květináčů, může být relativně dobrým řešením pěstovat bylinky odděleně. To se ale ne vždy daří, a proto pro někoho může být pohodlnější mít více různých bylinek v jednom květináči například na okně. Dohromady můžete pěstovat buď vlhkomilné rostliny (například mátu, pažitku nebo majoránku) a nebo bylinky suchomilné, mezi něž patří třeba šalvěj, tymián nebo třeba levandule, ze které si můžete připravit skvělý levandulový čaj

Jakých chyb se vyvarovat? 

Pěstování bylinek není nic složitého a stačí se jen rozhodnout, jaké bylinky chcete pěstovat a přečíst si něco o tom, jaké nároky mají. Obecně se však velmi často mezi začátečníky opakují ty stejné chyby – například byste měli vždy používat pouze odstátou vodu a dopřát bylinkám dostatek slunečního světla. Není totiž nic horšího, než když je necháte na nějakém tmavém místě. Zároveň byste se měli vyvarovat výrazným teplotním šokům, takže bylinky by neměly být u topení a v zimních měsících byste je neměli ani dávat blízko k otevřenému oknu. Jinak vám ale ledacos prominou a uvidíte, že pěstování bylinek zase tak náročné není. A jak jsme poznamenali již dříve, rozhodně má své nezpochybnitelné výhody. 

bylinky v květináči 2

Jdou pěstovat všechny bylinky? 

I kdybyste se snažili sebevíc, samozřejmě nezvládnete všechny bylinky vypěstovat pouze v květináči nebo na své zahrádce. Naštěstí ale přesně od toho je tu Čajová zahrada, protože v našem repertoáru najdete celou řadu skvělých bylinných čajů, které se snažíme distribuovat vždy v nejlepší možné kvalitě. Například naši levanduli proto vozíme přímo z prosluněné Francie. A pokud náhodou vás úplně nezaujaly samostatné bylinky, můžete stále sáhnout po některé z našich prvotřídních bylinných směsí. U nich se snažíme dbát na správné složení bylinek nejen podle účelu, který jim mnohé herbáře přisuzují, ale také podle toho, aby výsledná chuť byla co možná nejlepší a vy jste si tak na čajích maximálně pochutnali.