Bombilla: Užitečný pomocník při přípravě maté

Pokud jste o maté již někdy slyšeli, určitě víte, že tenhle nápoj má obrovské množství benefitů, což je jeden z důvodů, proč pro mnoho lidí představuje skvělou alternativu čaje nebo kávy. Pokud si maté chcete připravovat tradičním způsobem, který je nejen autentický, ale také velmi praktický, určitě stojí za zvážení nákup kalabasy a bombilly. Zatímco o kalabase jsme psali v jednom z předchozích článků, na bombillu bychom se podívali tentokrát, aby byl váš přehled o potřebném vybavení kompletní. 

Co je bombilla zač? A kde se vzala?

Bombilla na první pohled vypadá jako obyčejné brčko, ale ve skutečnosti je samozřejmě o něco sofistikovanější. Obsahuje totiž ve spodní části sítko, díky kterému je možné snadno zbavit maté konzumované třeba z kalabasy větviček, lístků i samotného prachu, který samozřejmě není úplně žádoucí pít. Tento praktický vynález má přitom neuvěřitelně dlouhou historii – indiáni z kmene Guaraní totiž přišli na to, že listy cesmíny je možné nejen žvýkat, ale také z nich dělat odvar. Jelikož ten ale škrábal při pití v krku, začali používat bambusová brčka s provizorním filtrem, díky kterému celé listy nepronikaly do výsledného nápoje. 

bombilla 1-min

Jaký tvar bombilly je nejlepší?

Když se řekne bombilla, mnoho lidí jistě napadne, že v takovém brčku přece nemůže být žádný výrazný rozdíl. To je ale hrubá chyba, protože bombilly se vyrábí z celé plejády různých materiálů a v mnoha různých tvarech. Třeba v naší nabídce najdete jak rovnou bombillu se sítkem ve tvaru spirály, tak i typické bombilly ve tvaru lžičky. V čem se liší? První ze zmíněných druhů se hodí spíše na hrubší maté, jako je třeba některé argentinské maté nebo naše mate green, které je středně hrubé. Pro jemné prachové maté (jako je například brazilské chimarrão) ale vhodné není, protože by ho prachové částečky ucpávaly. Naproti tomu bombilla ve tvaru lžičky je o poznání univerzálnější a hodí se téměř na všechny typy maté. 

Jaký materiál je nejlepší?

Jestli patříte mezi opravdové fajnšmekry, jistě máte v repertoáru více různých bombill a dost možná jsou i z více různých materiálů. Hodí se ovšem poznamenat, že v poměru ceny a výkonu vychází nejlépe určitě bombilly z nerezové oceli, které jsou odolné, lehké a zároveň se snadno udržují. Existují však také bombilly z mnoha dalších materiálů, přičemž ty nejexkluzivnější jsou třeba i ze stříbra a obsahují mnoho zajímavých motivů a ozdob. Naopak ty nejzákladnější mohou být dřevěné či bambusové, ovšem tam není možné počítat s kdo ví jak dlouhou životností. 

bombilla 2-min

Jaké mám jiné možnosti? 

V případě, že vás příliš neláká investovat do nějakého vybavení (a nebo zatím ani nevíte, jestli vám maté bude chutnat), rozhodně se bez kalabasy a bombilly obejdete. Jednou z možností, jak si dobré maté připravit, je třeba s pomocí french pressu, ve kterém můžete maté louhovat a následně pomocí sítka s pístem zbavit výsledný nálev kousků cesmíny. Jelikož je maté vícenálevové, samozřejmě pak není problém ho zalít ve french pressu znovu. 

Jakou bombillu vybrat?

Na závěr tedy zbývá doporučit konkrétní možnosti. Pokud chcete pouze vyzkoušet tradiční přípravu maté a používáte k tomu například zmíněné mate green, bude vám bohatě stačit obyčejná Bombilla Rio Grande do Sul, která kromě zmíněného sítka ve tvaru spirály rovněž disponuje ochlazovacím kroužkem, který je při pití teplého maté také velmi užitečný. Jestli hledáte univerzální bombillu, která se hodí téměř na jakékoliv maté, doporučujeme spíše Paraná nebo Vicosa