K čemu je dobrá baristická konvice na kávu?

Když přijdete do kavárny a objednáte si filtrovanou kávu připravovanou například pomocí dripperu, dost možná vytáhne barista při přípravě konvici s velmi netradičním tvarem. Jak asi tušíte, jedná se o poměrně specifický vynález, kterému se říká baristická konvice nebo konvice s husím krkem. Má ale takové příslušenství využití i při domácí přípravě kávy? A proč se vlastně používá právě tato konvice? Na to se zaměříme v rámci tohoto článku. 

Co je zač? 

Ze všeho nejdřív bychom se měli podívat na to, co je baristická konvice zač a v čem vlastně spočívají její hlavní výhody. Jak jsme již nastínili v samotném úvodu tohoto článku, baristická konvice je specifickým vynálezem, který baristé nejčastěji používají při přípravě kávy některou z metod využívajících filtr - typicky například dripper, o kterém jsme psali v rámci samostatného článku na našem blogu. Tato konvice je specifická zejména velmi tenkým a protáhlým krkem, kvůli kterému se ostatně ujal také samotný název konvice s husím krkem. A právě tenký krk způsobí, že má barista mnohem větší kontrolu nad samotným naléváním vody na kávu - může totiž ovlivnit rychlost, s jakou voda protéká i místa, do kterých vodu přesně leje. 

baristická konvice na kávu 1

Proč nepoužívat klasickou konvici? 

Pokud jste zvyklí zalévat kávu například ve zmiňovaném dripperu klasickou konvicí, je možné, že vám na mletá kávová zrna najednou z ničeho nic nateče větší než žádoucí množství vody. V důsledku toho kávová zrna sednou na dno filtru a může docházet k nerovnoměrné a nedostatečné extrakci kávy. Jestli tedy máte pocit, že vám připravovaná káva postrádá na intenzitě, může to být dost možná nevhodným způsobem manipulace s vodou. A právě tento problém dost efektivně vyřeší konvice s husím krkem, která při správné manipulaci umožní optimální extrakci mleté kávy a dotáhne váš šálek kávy k dokonalosti. 

Jak konvici používat? Vyplatí se to? 

Část lidí se před nákupem konvice s husím krkem obává, že nebude umět tento nástroj správně používat. V tomto ohledu vás však musíme uklidnit, protože baristická konvice se ovládá naprosto intuitivně a jakmile si na ni jednou zvyknete, klasická konvice vám nebude ani trochu chybět. Můžete si na ní totiž přesně nastavit požadovanou teplotu, na kterou konvice vodu ohřeje a následně ji bude udržovat. Zároveň je samotný ohřev vody poměrně rychlý a některé konvice jsou dokonce vybaveny i stopkami, takže si díky ní můžete vést poměrně detailní přehled o tom, jak si kávu připravujete a případně časem vychytat recepturu, při které vám káva bude chutnat nejvíc. 

Pokud bychom se vrátili k příkladu zmiňovaného dripperu, pro správnou extrakci doporučujeme vodu nalévat na kávu směrem od středu ke krajům a poté zpět do středu. Tento proces může zabrat klidně i několik minut, proto nikam nespěchejte a vodu nalévejte opravdu pomalu a opatrně. Největší a nejčastější chybou je v tomto směru nalévání vody na kraje papírového filtru, protože v takovém případě by došlo k nedostatečné extrakci kávy.

baristická konvice na kávu 2

Nezapomeňte na dobrou kávu

Pokud vám jde především o to, abyste odfiltrovali kávovou sedlinu z výsledného šálku kávy, nejspíše konvici s husím krkem nepotřebujete. Pokud si však koupíte dobrou kávu, jako například tu z naší nabídky čerstvých arabik a chcete její přípravu dotáhnout k dokonalosti, použití baristické konvice je jednoduché a intuitivní a přitom kvalitu výsledného šálku kávy může opravdu radikálně zlepšit.