Aromatizovaná zrnková káva
Historie aromatizované kávy sahá do 70. let 20. století, kdy se jednomu pěstiteli v Americe nezdařila úroda. A protože mu bylo líto kávu vyhodit, napadlo ho zrna ochutit. Tento, na první pohled, nezdar se proměnil v lukrativní obchod. Lidem aromatizovaná káva zachutnala a poptávka po ní začala vzrůstat. Od té doby se toho mnoho změnilo a dnes jsou pro kávu určenou k aromatizaci dokonce vyčleněné celé plantáže.
Výroba aromatizované kávy
Samotný proces aromatizace spočívá v postříkání pražených kávových zrn nosným olejem s konkrétními aromatickými přísadami, jakými jsou např. čokoláda, nejrůznější druhy oříšků, vanilka, banán, karamel a další. Velmi oblíbená je také káva s aroma likérů Amaretto, Irish Cream či Malibu. Poměrně nová je pro Evropany káva aromatizovaná kardamomem, která na starý kontinent přišla ze Středního východu.
Opravdoví znalci a ctitelé kvalitní kávy zřejmě nad její aromatizovanou variantou ohrnou nos, pokud Vám však "ovoněná" káva nevadí a naopak byste ji rádi ochutnali, pak si z naší bohaté nabídky jistě vyberete.