Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Meduňka: Bylinka se skvělou chutí a všestranným využitím

V rámci naší pravidelné série článků o bylinkách jsme se už zabývali například populární lípou, heřmánkem nebo třeba mateřídouškou, přičemž dalšími (ne tak známými) bylinkami se zabýváme v našem rozsáhlém herbáři, kde najdete desítky různých bylinek, které používáme do našich bylinkových směsí. Mezi těmi bylinkami, které však zná snad každý a které se rozhodně vyplatí vyzkoušet, by neměla chybět ani meduňka, která dodá různým nálevům skvělou chuť a navíc má opravdu všestranné využití. Pojďme se na ni podívat z blízka v rámci tohoto článku. 

Co je meduňka zač?

Meduňka, latinským názvem označovaná jako Melissa, je rod rostlin spadajících do čeledi hluchavkovité, kam mimo jiné řadíme například dříve probíranou mateřídoušku. Hodí se však podotknout, že do tohoto rodu patří hned několik zástupců, na které můžete v rámci Evropy narazit - bezpochyby nejrozšířenější je však meduňka lékařská, která se coby léčivka pěstuje a jejíž listy také najdete v rámci naší nabídky kvalitních bylinek. Právě listy jsou přitom bohaté na řadu zajímavých účinných látek, jako jsou třeba třísloviny, silice, flavonoidy, glykosidy, potenciálně sedativní terpeny i nejrůznější minerální látky.

meduňka 1

Jak se meduňka používá?

 V lidovém léčitelství bývá meduňka doporučovaná jak do nejrůznějších čajových směsí, tak také do řady pokrmů, protože má velmi jemnou citronovou chuť, která skvěle vynikne například v zeleninových salátech. Zatímco do jídla se hodí spíše čerstvě natrhané listy, na přípravu čajů můžete bez obav použít listy sušené. Pokud si budete chtít připravit samotný meduňkový čaj, o kterém se mimochodem v nejrůznějších herbářích můžete dočíst například v souvislosti s optimalizací spánku, doporučujeme použít 10 gramů sušených listů na každý litr použité vody. V praxi tak toto dávkování odpovídá asi jedné čajové lžičce meduňkových listů na každého čtvrt litru vody. Vodu doporučujeme pro optimální vylouhování použít přímo vroucí a nálev nechte louhovat v závislosti na požadované intenzitě mezi 5 a 10 minutami. Více jsme se o tomto tématu rozepsali v článku nazvaném Jak připravovat bylinkové čaje?

S čím se dá kombinovat?

Ačkoliv meduňkový čaj je díky již zmiňované lehce citronové chuti velmi osvěžující sám o sobě, může být také kombinován s celou řadou dalších bylinek, se kterými vytváří opravdu lahodné spojení. Platí přitom, že meduňka může posloužit jako dobrý základ do čajových směsí, což jsme už zmiňovali také v našem článku Jak kombinovat bylinky do čaje? Pokud byste si například chtěli připravit čaj vhodný k pití před spaním, můžete meduňku zkusit smíchat s již zmiňovanou mateřídouškou, heřmánkem nebo třeba kozlíkem. Někde se můžete setkat i s doporučením na kombinaci meduňky a měsíčku, někdo si pro opravdu svěží chuť čaje zase rád dopřává meduňku s mátou. Možností máte zkrátka a dobře celou řadu a záleží především na vašich preferencích.

meduňka 2

Jaký meduňkový čaj vybrat?

Pokud byste si rádi dopřáli čistě meduňkový čaj a nebo si chcete namíchat svou vlastní bylinkovou směs, určitě doporučujeme vycházet z našich sušených listů meduňky, které najdete v našem eshopu. K nim pak můžete pomocí vyhledávacího pole dohledat i další ze zmíněných bylinek, které se do meduňkového čaje hodí přidat. V případě, že by vás ale více lákaly spíše již připravené směsi, určitě vás odkážeme na naši rozsáhlou nabídku bylinných směsí. Tam najdete například směs Žaludeční bylinky nebo Večerní směs či Životní energie. S Čajovou zahradou máte možností zkrátka a dobře opravdu hodně.