Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Mateřídouška: Voňavá bylinka jako stvořená do čajových směsí

Mateřídouška patří mezi byliny, které dost možná běžně míjíte například při procházkách po polních cestách a pravděpodobně jste jim ani nikdy nevěnovali pozornost. Stačí se však na chvíli zastavit a přičichnout si k ní a už podle vůně by vám nejspíš mohlo dojít, že mateřídouška je bylinkou poměrně speciální. V rámci tohoto článku vám ji proto představíme o něco detailněji a podíváme se také na to, jakým způsobem si ji můžete připravit. 

Co je to mateřídouška a jak vypadá?

Pokud byste náhodou nevěděli, jak mateřídouška vypadá, hodí se říct, že se jedná o celý rod rostlin patřících do čeledi hluchavkovitých, což indikuje, že mateřídouška skutečně může lehce připomínat hluchavku. Běžně dorůstá do výšky mezi 5 a 30 cm a poznávacím znamením jsou drobné fialové květy, které kvetou v období od června do srpna a v těchto měsících jsou obvykle v obležení motýlů i včel. Mateřídouška však rozhodně není jenom jedna – v našich končinách existuje 7 různých původních druhů, které se mezi sebou všemožně křížily. Kromě nejběžnější mateřídoušky vejčité existuje také třeba mateřídouška obecná, kterou můžete sehnat také na našem eshopu. Všechny druhy mateřídoušky jsou přitom relativně bohaté na celou řadu účinných látek, zmiňovaná mateřídouška obecná pak obsahuje flavonoidy, silice, třísloviny, hořčiny a další zajímavé sloučeniny. 

mateřídouška 1

K čemu se mateřídouška používá?

Jestli jste na mateřídoušku už narazili například v rámci našeho rozsáhlého herbáře, možná jste si všimli, že mnohá literatura přisuzuje látkám obsaženým v mateřídoušce celou řadu zajímavých efektů. Primárně se tak můžete setkat s doporučováním mateřídoušky při trávicích obtížích, ale občas se můžete dočíst také o možnosti vyzkoušet mateřídoušku v případě, že máte problémy se spánkem a nebo s respiračními onemocněními. Navzdory tomu, že vizuálně jsou nejvíce atraktivní květy mateřídoušky, v lidovém léčitelství se setkáte s doporučením na použití sušené natě, ze které je možné připravit vynikající bylinný nálev. 

Jak si připravit mateřídouškový čaj?

Příprava nálevu z mateřídoušky je neskutečně jednoduchá a zvládne ji opravdu každý, jelikož tato bylinka nevyžaduje žádný speciální přístup. Stačí proto dát do skleněné konvice 2 gramy sušené mateřídouškové nati na 250 ml vroucí vody a nechat louhovat zhruba 2 až 3 minuty. Někdo má rád intenzivnější chuť a mateřídouškový čaj nechává louhovat déle, ovšem my doporučujeme pro začátek louhovat spíše méně a kdyžtak následně tuto dobu upravit. Jakmile budete mít mateřídouškový nálev připravený, můžete si jej dochutit například přidáním lžičky medu, která ještě podtrhne přirozené vlastnosti tohoto jinak skvělého bylinkového čaje. 

mateřídouška 2

Dá se kombinovat?

Mateřídouškový čaj patří sám o sobě mezi chutné a voňavé bylinkové čaje a vzhledem k tomu, že navzdory intenzivní vůni není chuťově zbytečně výrazný, mnoha lidem opravdu vyhovuje. Pokud byste však rádi vyzkoušeli nějaké nové kombinace, měli byste vědět, že mateřídouška je skvělá i v rámci nejrůznějších čajových směsí. Tak například ji můžete kombinovat s meduňkou nebo třeba s mátou. Někdo do ní přidává rovněž listy lípy nebo měsíček. A kdybyste si nechtěli míchat bylinky do čaje sami, můžete sáhnout po našich již předpřipravených směsích. Mateřídoušku najdete například ve velmi populární směsi Bolavý krk nebo Alpské bylinky. U každé ze směsí v našem eshopu zároveň najdete i doporučený postup přípravy, takže vám nic nebrání ve vychutnání si těchto komplexních směsí.