Maté čaj
Maté je tradiční nápoj z jižní Ameriky, který se připravuje z lístků a stonků cesmíny paraguayské (Ilax paraguarensis), což je stále zelený strom, který roste především v Argentině, Brazílii, Paraguaji a Uruguaji. Archeologické průzkumy prokázaly, že místní obyvatelé popíjeli maté už v dobách před Kristem. Evropané objevili kouzlo tohoto čaje teprve v 16. století, kdy ho s sebou přivezli Jezuité ze svých misií.
Tento čaj je národní potravinový nápoj jihoamerických obyvatel. Má příjemnou kouřovou vůni a lehounce uzenou chuť. Obsahuje kofein a proto působí stimulačně. Proto čaj maté s oblibou popíjejí lidé, kteří jsou vystavováni fyzickým nárokům, jako např. pracující na nočních směnách, studenti chystající se na zkoušky, vojáci, sportovci apod. Maté je jedním z nejúčinnějších přírodních dopingů na světě. Maté je vhodný k popíjení po ránu i v odpoledních hodinách, naopak večer si ho dopřejte pouze tehdy, pokud potřebujete být bdělí, pozorní a fyzicky připravení. Chystále-li se ale na kutě, pak si ho raději odpusťte. V opačném případě je totiž vysoká pravděpodobnost, že neusnete. V Jižní Americe se podává zásadně neslazený a lidé ho srkají pomocí trubiček zvaných Bombila (je to zároveň i sítko)