Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Má cenu používat baristickou váhu na kávu?

Pro část lidí je káva jenom jakýmsi nápojem, ke kterému nemají žádný speciální vztah. Je jim tak víceméně jedno, jestli pijí kvalitní espresso z výběrové kávy, nebo třeba českého turka, kterému jsme se věnovali v jednom z předcházejících článků. Pro část populace je však káva určitým životním stylem a vůbec jim nevadí, že s její přípravou stráví každý den relativně dost času. Pokud patříte do druhé ze zmíněných skupin, bude pro vás následující článek jako stvořený, protože se podíváme na baristické váhy. 

Proč si všechno vážit?

Ze všeho nejdřív bychom se měli zaměřit na to, proč vůbec baristickou váhu používat. A když se zamyslíte nad tím, co ovlivňuje chuť výsledné kávy, zjistíte, že to s největší pravděpodobností bude délka extrakce, množství kávy a množství vody. A všechny tyto tři faktory můžete sledovat prostřednictvím baristické váhy. Rázem tak dostanete mnohem lepší přehled o tom, jaký poměr vody a kávy používáte, jak dlouho se káva extrahuje a podobně. A jakmile narazíte na poměr, který vám opravdu vyhovuje, není pak problém ho zreplikovat při další přípravě. Pokud používáte kávu i vodu tak nějak od oka, výsledek je pokaždé jiný. Zachovat konzistentní chuť kávy tak může být žádoucí nejen pro přípravu v domácích podmínkách, ale především třeba v kavárnách, kde to mnohdy vyžadují i zákazníci. 

baristická káva na váhu 1 

Podle čeho vybrat váhu?

Jestli vás tato myšlenka zaujala, bude pro vás baristická váha skvělým doplňkem pro každodenní přípravu kávy. Podle jakých kritérií ji ale vybrat? Mezi nejdůležitější faktory patří přesnost měření, přičemž v ideálním případě by měla rozlišovat desetiny gramu. Pokud by váha nebyla přesná a nebo zobrazovala jen celé gramy, bylo by její využití samozřejmě značně omezené a váš šálek kávy by se stejně mohl každý den dost lišit. Kromě toho je dobré vzít v potaz minimální a maximální hmotnost, kterou váha registruje, přičemž mnoho baristických vah funguje až do dvou kilogramů, což je víc než dostatečné. Existují ale i výjimky a je tedy třeba vše před nákupem zkontrolovat. Pokud byste totiž používali například dripper a nějaký větší šálek, nemusíte se vůbec vydat třeba do půl kilogramu, který některé váhy mají stanovený coby horní hranici. Pro potřeby kavárny je pak dobré ještě brát v úvahu výdrž baterie, ovšem na domácí použití vás to příliš zajímat nemusí. 

baristická káva na váhu 2

Vyberte dobrou kávu a pusťte se do toho

Pokud vás káva a všechno s ní spojené opravdu baví, určitě doporučujeme se tomuto koníčku věnovat. Nákup potřebného vybavení sice může být pro začátek poměrně finančně náročný, ovšem kvalitní příslušenství vydrží fungovat dlouhé roky a objevování jednotlivých vlastností dobré kávy může být opravdu skvělým koníčkem. Řada baristických vah je vybavena stopkami, nebo třeba umožňují monitorování přípravy vaší kávy pomocí mobilní aplikace, která se s váhou spáruje. Je to tedy velmi užitečný instrument, který vám pomůže šálek vaší kávy dotáhnout na novou úroveň. A když už budete vybírat všechno to potřebné vybavení, nezapomeňte také na vynikající kávu - zkuste třeba tu z naší nabídky čerstvé arabiky.