Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Moka konvička nemusí být jen na kávu. Proč v ní vyzkoušet i čaj?

Pokud máte rádi silnou a chuťově intenzivní kávu o poměrně malém objemu, v kavárně pro vás nejspíš bude ideální volbou espresso, o kterém jsme psali v rámci jednoho z našich předcházejících článků. Doma vám však mohou skvěle posloužit moka konvičky, které jsou levné, skladné a během chvilky připraví opravdu vynikající kávu. Málokdo však ví, že tato pomůcka zvládne velmi dobře připravit i kvalitní čaj. A právě na to se podíváme v rámci tohoto článku. 

Co je moka konvička zač? A proč se hodí? 

Moka konvička je poměrně známý vynález, kterému jsme se věnovali již v řadě našich minulých článků, a proto není nejspíš potřeba ji představovat příliš do detailu. Přesto byste však měli vědět, že moka konvička má zpravidla 3 části, přičemž v té spodní se nachází voda, v prostředním sítku pak najdete kávu (nebo čaj) a vrchní část je pro začátek prázdná. Jakmile postavíte moka konvičku na zdroj tepla, voda začne vřít a působením páry se protlačí přes filtr s kávou nebo čajem a do horní části konvičky vám vyteče váš oblíbený nápoj. Celá moka konvička je tak poměrně jednoduchý vynález, který nezabírá zbytečně moc místa, snadno se udržuje čistý a navíc připraví opravdu fantastickou kávu nebo čaj. A aby toho nebylo málo, moka konvička nabízí také dlouhou životnost a poměrně nízkou pořizovací cenu – například naše krásné moka konvičky Venezia seženete do tisíce korun a na výběr máte hned z 10 různých barevných provedení. 

moka konvička na čaj 1

Jak v moka konvičce udělat čaj?

Pokud by vás náhodou omrzela káva z moka konvičky, můžete si ve stejném nástroji naprosto obdobným postupem připravit i čaj. Do spodní části moka konvičky stačí dát vodu (jestli byste chtěli celý postup přípravy urychlit, použijte vodu teplou) a do sítka místo kávy nasypat váš oblíbený sypaný čaj. Je ovšem důležité zmínit, že čaj není dobré do sítka příliš pěchovat. Opravdu stačí pouze nasypat sítko až po okraj, aby bylo možné pohodlně našroubovat horní část konvičky a postupovat stejným způsobem jako u kávy. 

A ačkoliv to na první pohled může být trochu překvapivé, káva a čaj toho mají opravdu hodně společného. Kromě toho, že oba obsahují populární kofein, je také výsledná chuť obou produktů do značné míry ovlivněna například podnebím, nadmořskou výškou či množstvím srážek. Káva a čaj jsou velmi shodné i co se týče přípravy – oba vyžadují podobné množství vody, podobně dlouhou dobu louhování a když dojde řeč třeba na černý čaj, ten má s kávou podobnou i požadovanou teplotu vody. 

moka konvička na čaj 2

Jaký čaj je nejlepší?

V případě, že si pod pojmem “čaj” představíte pouze čaj v pravém slova smyslu (coby lístky rostliny camellia sinensis), musíme přiznat, že možnosti jsou značně omezené. Vzhledem k tomu, že voda se v moka konvičce dostane až na bod varu, není úplně vhodná pro čaje zelené. Můžete však použít jakýkoliv černý čaj, který máte rádi. Nám se opravdu osvědčil například indický assam TGFOPI Bokel, ale vašim preferencím se meze nekladou. Pokud se nebudete omezovat přímo na čaje z čajovníku čínského, můžete do moka konvičky umístit například také vynikající rooibos nebo různé bylinné směsi z naší nabídky